Den evige VPN-kampen

NRK sender i disse valgkamptider tv-serien Diktaturet. En serie der unge mennesker blir utsatt for diktaturets mørke sider. De mister forutsigbarheten, ytringsfriheten og de blir manipulert ved forskjellige hersketeknikker. Gjennom serien blir man mer bevisst på hvilke verdier som er viktige med demokrati, slik som stemmerett, ytringsfrihet, individualisme, og forutsigbarhet.

Det første som møtte meg da jeg kom til Kina, var begrensning av min ytringsfrihet. Den kanskje viktigste veien for unge i dag for å ytre sine meninger skjer via sosiale medier og internett. I Kina er det noe som heter “the great firewall”. Det er kraftig sensurering av internett. Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, (Tinder), vestlige medier, diskusjonsforum og Google er blokkert. Når jeg prøver å komme inn på Google skjer følgende:

Let´s google it. Eller ikke.

Let´s google it. Eller ikke.

De kinesiske myndighetene gjør så godt de kan for å kontrollere sine innbyggeres mulighet til å ytre

Hver dag er en jakt på de mest stabile forbindelsene

Hver dag er en jakt på de mest stabile forbindelsene

seg kritisk og ved å kunne kontrollere nettet har de mulighet til å ha kontroll på hva som blir skrevet og diskutert på nettet. Det finnes selvfølgelig omveier som VPN, og alle utlendinger bruker VPN for å kunne lure seg rundt og bruke disse sidene. Dette liker selvfølgelig ikke myndighetene. Det skjer hele tiden at VPN stenges, og man må finne nye tjenester for å omgå sensuren. Myndighetene sier det er for vår egen sikkerhet, men, hvordan verden blir mer sikker uten Instagram, Facebook eller medier som gjør oss mer opplyste, er vanskelig å forestille seg. Men vi vet jo alle at det kun handler om å kontrollere sine innbyggere.

At de kinesiske myndighetene begrenser innbyggernes frihet kom eksepsjonelt godt frem i disse dager. Det har akkurat vært VM i friidrett i Beijing og i dag var det 70 år siden frigjøringen fra Japan under andre verdenskrig. I den forbindelse ble det holdt en gigantisk parade med over 12000 soldater og store mengder våpen som skulle vise Kinas styrke (les mer hos BBC). I den forbindelsen ble store deler av Beijing stengt i går. Gater var stengt, butikker og restauranter ble tvunget til å holde stengt, og innbyggere nær Tiananmen Square måtte enten forlate hjemmene sine (uten kompensasjon) eller holde seg inne i tiden før paraden og frem til etter paraden. En form for husarrest. For å sikre gjestenes sikkerhet ble like så godt hele flyplassen stengt i rundt 2 timer mens flere prominente gjester kom i går.

Beijing har også vært kjent for sin dårlige luftkvalitet og dårlige sikt. Det ville ikke ta seg ut på en slik festens dag, ei heller under en så stor eksponering som VM er. Derfor var det store begrensninger fra starten av august og frem til nå med hvem som kunne bruke bilene sine. I tillegg ble store deler av industrien, slik som møbelfabrikker og kraftindustri pålagt shut down i samme periode. Dette kun for å kunne vise frem Beijing for verden. Bildene ble fine da…

Uvanlig blå himmel

Uvanlig blå himmel

Jeg kunne dessverre nevnt flere negative sider med myndighetene. Men jeg har lyst til å bli her i to år til. Så det er kanskje lurt å vente til slutten av oppholdet med å være for kritisk. De er kanskje ikke stå stødige i norske heller.. Men når det skal sies. Kinesiske myndigheter gjør mye bra også. Jeg har bare ikke fått med meg alt enda. Så kanskje jeg må ha et innlegg senere med et mer positivt ordlag om myndigheten. Men først, Skybar og en liten fest! I går bestilte vi øl og middag for 30 kr. Så en positiv ting med myndighetene er at de holder prisene nede hvert fall 🙂 Bra for meg!

 

#the great firewall

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.