Første skoledag!

Ikke akkurat TØH. Mitt nye tilholdssted for de neste årene

Ikke akkurat TØH. Mitt nye tilholdssted for de neste årene

Hittil har oppholdet kun vært en fin ferie i det fjerne Østen. I dag startet oppholdet for alvor; Det var klart for første skoledag. Det kriblet litt ekstra i magen og ja, man følte at det var første skoledag. I Køben, NHH, BI etc har man alltid noen man kjenner fra årene på bachelor. Men her i Kina… Ikke at jeg hadde gjort så mye research, men jeg var ganske sikker på at jeg ikke kom til å kjenne noen i klassen.

Men med tanke på at jeg har reist til verdens største land, og at det kanskje går 10 millioner kinesere pr nordmann, så var sjokket ganske stort da tre (!!!) andre nordmenn også skulle ta samme kurs som meg. Riktig nok kun på utveksling. Men TRE nordmenn! OG ryktene skal ha det til at det er tre nordmenn til på skolen. Jaggu. Det hadde jeg ikke trodd. Forfjamset etter å ha sett og hørt norsk, ble de alt for fort borte fra meg etter endt time, så nå går jeg rundt og lurer på når jeg møter på nordmenn neste gang. Kanskje allerede i neste time?

Skoleveien

Skoleveien

Semesterets faglige oppbygging

Dette semesteret skal jeg ta fire eller fem fag. Linjen jeg går (International Business) inneholder 4 mandatory courses som må tas i løpet av mastergraden. De er fastsatte. I tillegg skal jeg velge spesialisering som består av to fag. Man kan velge mellom finance, marketing, trade. Hittil har jeg fått 17 credits. Som alle andre mastergrader velger man også valgfag. Valgfagene skal tilsammen gi 17 credits og man må selv sørge for at man fyller opp poengene. Kursene varierer fra 2 til 4 credits. Thesis´en skal enten være 4 eller 6 credits ut fra hvor omfattende man velger å gjøre den. Isåfall blir det to mindre credits å fylle blant valgfagene. Når dette er gjort har man en mastergrad. Dette høres ikke så avansert ut. Jeg håper det er like lite komplisert i praksis som i teorien. Tiden vil vise.

Kinesisk pris er en tidel av Amazons pris. Kina er piratkopiers hjemland. Boken kan kun brukes i Kina

Kinesisk pris er en tidel av Amazons pris. Kina er piratkopiers hjemland. Boken kan kun brukes i Kina

Så dette semesteret skal jeg ta tre eller fire mandatory courses; Economic Fundation of Business Studies, International Business Theory, Supply Chain Management og kanskje International Business Environment. Fagene er bygd slik at man skal kunne ta dem uten business-bachelor, så blir spennende om det ikke blir for lett. I og med at jeg er i Kina, må jeg også prøve å lære meg 。中國 , så etter dette semesteret snakker jeg flytende kinesisk og vet nøyaktig hvordan man skal opptre i drive business med kineserne, noe jeg skal lære kurset China’s Economics & Business System.

 

Dagens fag var Economic Foundation of Business Studies, en blanding av mikro, makro og kostnadsestimering. Mye spennende, men mye kjedelig også. Den største utfordringen var dog læreren. For all del, veldig flink, men kinesere snakker veldig vanskelig engelsk. Jeg trodde jeg hadde taleproblemer, men mine problemer blir piece of cake når det kommer til foreleserne. I dag skjønte jeg 60 % av hva han sa, og det var fordi jeg a) gjettet, b) kunne endel fra før og c) resonnerte meg frem til hva han sa. Dette kan bli spennende. Det gjør det heller ikke lettere at de skal bruke en skurrete mikrofon. Ikke at det akkurat er nødvendig, det er 30 stk i klassen og klasserommet er på størrelse med et helt vanlig klasserom. Tipper de gjør det kun for å vise at de har fancy utstyr. Vi fikk beskjed om at alle skulle holde en presentasjon om et gitt emne i løpet av kurset. Der var jeg heller ikke særlig heldig. Min gruppe består av thailendere som har gått noe helt annet en business før og snakker like lite engelsk som nordmenn gjør i 7.klasse. Men de er veldig hyggelig da..! Det var surt å måtte avslå nordmennene og forklare at beklager, men jeg har allerede kommet i gruppen med Thailand. Følelsen er som å ha takket ja til Hødd for så like etter få et tilbud fra Real Madrid. Men, alle kan overraske, Hødd vant Cupen for noen år siden.

Regner med å få bedre utsikt enn denne de neste kursene. Satte meg bak kanskje den høyeste personen uten hår på hodet noen gang. Den eneste personen det var mer synd på var personen bak meg, som hadde begge oss foran seg igjen. Og den personen var sikkert kineser og 1,60 høy.  IMG_1526

 

 

Comments

  1. FLIED LICE - 8. September 2015 @ 02:44

    HVA VAR BET AV MICLO OG MACLO?

    • Tomas Lønsethagen - 9. September 2015 @ 00:30

      Mye var interessent. Miclo er mel maclo i Kina. Du vet. Alt el så veldi svælt! Foreleseren hadde et veldig interessant eksempel det Coca Cola var involvert med sin kanskje mest berømte leskedrikk: COCK!

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.