Ukas…Portner

Jeg tenkte jeg skulle bruke det første innlegget til å introdusere dere for vår lojale portner. Hun sitter i bua ved utkjørselen når jeg går til skolen om morningen/midt på dagen, og sitter like lojalt i bua når jeg kommer tilbake. Dessverre har det skjedd et mysterie, for da jeg kom hjem i dag og skulle til å ta et fint bilde av henne, slik at dere også kunne blitt kjent med ansiktet, var hun sporløst forsvunnet og bommen var tydeligvis kjørt ned.

 

Jenta, hun ser ikke ut til å være eldre enn meg, sitter dag inn og dag ut og trykker på den ene knappen hun råder. Hun påser at alle som kjører bil har gyldig bevis og tar i mot betaling (bestikkelse?). Når vi andre passerer enten gående eller på sykkel ser hun likegyldig ned på sine to mobiltelefoner. Når man jobber i servicebransjen i Kina, er sjansen stor for at jobben er overbemannet og da er det kjekt med to mobiler for å få tiden til å gå.

 

Men i dag var hun borte. Det hviskes og tiskes i hele nabolaget om hva som kan ha skjedd. Jeg vet det ikke. Kanskje er det på grunn av jeg ikke snakker et ord kinesisk eller det kan være fordi ingen andre vet noe heller. Pensjonistene sitter i gårdsplassen, fullt fokusert på neste trekket i sitt Domino-lignende spill. Barna er for opptatt av å leke krig med sine lekepistoler handlet på det lokale markedet for 3 Yuan. Mens vi andre, er fullt opptatt av skole, jobb og andre gjøremål. Det blir opp til konspiratorene å finne ut hva som har skjedd.

 

IMG_1655Min konspirasjonsteori er at det var en tyv som ble tatt på fersk gjerning i det han skulle kjøre ut av blokkanlegget. Tyveri blir slått hardt ned på i Kina og den stakkars tyven ble desperat. Han hadde akkurat sluppet ut av fengsel og han hadde pådratt seg stor gjeld hos mafialederen i fengselet. Det siste han ville var å ta turen tilbake til fengselet og det uten en eneste Yuan å betale.

 

Jenta holdt han igjen med makt. Og det førte til basketak. Jenta var sterk, men tyven var desperat. Han slang henne inn i ruten på bua. Ruta knuste, og jenta ble liggende. Tyven så sin snitt og hoppet inn i bilen. Ga gass og kjørte med full fart gjennom bommen. Tyven merket at han kjørte over en myk hump og skjønte med en gang hva han hadde gjort. Han hadde kjørt over en jenta. Desperasjonen slo han. Regelen i Kina sier at hvis du skader noen i trafikken, er du ansvarlig for å betale all medisinsk behandling den skadde trenger. Han visste at dette ville føre han til økonomisk konkurs og det er verre enn å møte mafialederen i fengselet igjen. Men tyven var snarrådig. Han visste om et smutthull i regelverket. Hvis han var så uheldig å ”drepe” jenta, slapp han unna med engangssum som kun var en brøkdel av det de medisinske utgiftene ville komme på.

 

Han vrengte bilen rundt og tok sats. Dunket idet bilen traff den liggende kroppen var må ha vært tydelig helt bort til de spillende pensjonistene. Tyven skjønte at nå slapp han heldigvis unna med bare enkeltsummen. Han ga gass og kjørte inn på ring 4. Han hadde en levering av tyvgods som måtte leveres før stengetid på det lokale markedet.

 

Om dette er riktig forklaring på hvorfor at jenta var borte fra jobben sin, eller om det kan være en annen forklaring, Får vi svar på senere – Den dagen jeg har lært meg kinesisk. Alternativt, ser jeg henne kanskje i morgen tidlig. Da skal jeg ta et bilde av henne og legge det ut her, så dere også får vite at hun er i live. I mens, ta lærdom: Blir du påkjørt i Kina, kom deg for all del ut av veien. Nylig ble et lite spedbarn drept på denne forferdelige måten. Trist.